Gorąca czekolada
składniki:
- 400 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- pół tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (dla czekolado-fanów polecam nawet więcej)
- dodatki: np. odrobina płatków chili, lub kawałek marcepanu, lub cynamon z imbirem, lub kilka kropel ulubionego likieru)
przygotowanie:
- Mleko ze śmietanką wlewam do małego garnka i podgrzewam mocno (nie doprowadzam do wrzenia)
- Do gorącego mleka ze śmietanką wrzucam połamaną na mniejsze kawałki czekoladę
- Dodaję chili – nie za dużo – ma rozgrzać a nie wypalić gardło ;)
- Naczynie zdejmuję z ognia i mieszam zawartość do uzyskania gładkiego, jednolitego płynu
- Czekoladę przelewam do kubków i czym prędzej zaczynam degustację. :)
Komentarze
Prześlij komentarz