Gorąca czekolada

składniki:
  • 400 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pół tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (dla czekolado-fanów polecam nawet więcej)
  • dodatki: np. odrobina płatków chili, lub kawałek marcepanu, lub cynamon z imbirem, lub kilka kropel ulubionego likieru)

przygotowanie:
  1. Mleko ze śmietanką wlewam do małego garnka i podgrzewam mocno (nie doprowadzam do wrzenia)
  2. Do gorącego mleka ze śmietanką wrzucam połamaną na mniejsze kawałki czekoladę
  3. Dodaję chili – nie za dużo – ma rozgrzać a nie wypalić gardło ;)
  4. Naczynie zdejmuję z ognia i mieszam zawartość do uzyskania gładkiego, jednolitego płynu
  5. Czekoladę przelewam do kubków i czym prędzej zaczynam degustację. :)
źródło:  PRZEPIS I ZDJĘCIE - http://www.zajadam.pl/deser/goraca-czekolada , 

Komentarze